Huh.... je noemt jezelf toch niet het Mens?!

Hoe vaak ik dat nou niet gehoord heb? Maar ik ga er van uit dat mijn katten net zoveel van mij zijn als ik van hen. Zo dat kan ik maar beter gezegd hebben…’n kattenvrouwtje? Ik?!

Ik ben altijd dol geweest op katten,
ik vind ze echt geweldig. Niets eigenzinniger, trots, afstandelijk en tegelijkertijd zo aanhalig als een kat. Ik vond ze ook wel een beetje spannend en onvoorspelbaar. Ja, jeetje wist ik veel? Ik ben helemaal niet opgegroeid met katten. Bij hoge uitzondering mocht ik een konijn….

Het eerste wat ik dus deed toen ik de sleutel van mijn flat kreeg....
was naar het asiel gaan voor die lang gewenste kat. Je kan maar beter je prioriteiten op orde hebben toch?! Dus eerst die kat en dan als een gek boodschappen doen bij de plaatselijke dierenwinkel, want een kat is een makkelijk huisdier en hoezo je hebt mijn kleur kattenbak niet?

Hmmm… ik ben nog wel vaker naar die winkel gegaan voor advies.
Menssss wat had ik een mazzel dat de eigenaren kattenfokkers waren die “iets” van katten wisten. Maar ja, ook zelf dingen willen uitzoeken hè?! Vooral de theorie achter al die kattenpraat. Binnen de kortste keren had een stapel kattenboeken (pre-Google tijdperk), want die kater zat om een reden in het asiel. Toen was de reden blaasgruis, ik denk eerlijk gezegd dat de conclusie nu zou zijn blaasontsteking vanwege stressissues…… arme Maupie.

De tweede kat!
Het konijntje ging hemelen dus moest er een tweede kat komen, want anders zat Maup maar alleen, toch?! Dit keer mocht ik een kitten van mezelf en ook hier stapte ik weer geheel voorbereid …. ehhh blanco in. Ik koos voor een echte raskat (met stamboom dus!) want dit mens lag helemaal in katzwijm voor het uiterlijk van een Heilige Birmaan. En ik wilde een poesje….. ja, inderdaad omdat ik 1 x een nestje wilde, gewoon eens meemaken hoe dat was. Hier bereide ik me dus wel goed op voor, en ik liep als een soort stagiaire met de mensen van mijn kleine Heilige mee.

Ik ging zelfs mee naar kattenshows,
waar ik me stierlijk verveelde totdat…….ik het stewarden ontdekte! Ja, toen vond ik die kattenshows ineens wel leuk. De hele dag met katten slepen, ze in en uit de kooien halen en presenteren aan de keurmeester. De katten op hun gemak stellen en angstig keurmeesters (ja, ze bestaan echt?!) beschermen tegen katten die het laatste woord wilde hebben. Nee, daar heb ik echt wel geleerd om met katten om te gaan, spannend en onvoorspelbaar waren ze al lang niet meer.

Leren, leren en nog eens leren.

M’n ogen en oren open houden tijdens de kattenshows, kennis sleurpen bij keurmeesters en de “die hard” kattenfokkers. Nog meer (dit keer Engelse) boeken, de eerste kattencursussen en…. na tig keer stewarden heb ik me ook maar opgegeven voor de opleiding tot keurmeester. Nee, tijdens de studie van keurmeester gaat het niet alleen maar over “schoonheid”, maar ook over gezond fokken en leren kijken met je vingers…. want dan “zie” je meer.

Zat ik toch ineens redelijk diep met mijn kont in dat kattenwereldje?!
En dat voor iemand die er nog maar net kwam kijken. Niet met katten was opgegroeid en…. zeker niet voor tig katten ging. Natuurlijk bleef het niet bij 1 nestje. Ik fokte van moeder op dochter en had er nooit meer dan zes, want daar had ik mijn handen meer dan vol aan. En nee, er werd niet herplaatst. Alle katten waarmee ik heb gefokt, zijn ook tot het eind gebleven….. my little extended family.

Ik ging altijd voor de pittige tantes om mee te fokken,
die hadden absoluut mijn hart en ik kwam er achter dat ik dan misschien voor het uiterlijk van de Birmaan was gevallen, maar dat die Heiligen vooral qua karakter ontzettend goed bij me passen. Om een lang verhaal kort te houden (was je er nog?), ik koos er zelfs voor om een kattenwinkel te beginnen.


 “Jammer dat je bent gestopt, mijn kat was altijd zo op haar gemak bij jou.”


Ja, daar is het me altijd om te doen geweest.
Het bezig zijn met katten, ze geruststellen er een leuke ervaring van maken….. voor de katten in ieder geval. Voor sommige mensen was ik “Dat Mens!!” Gelukkig voor hen, ben ik gestopt met die show en fok wereld, het werd allemaal een beetje veel kat.

Ik verdiep me nog steeds in katten
maar in plaats van naar dat mooie koppie kijken, wil ik er nu het liefst in kijken. Wil ik mensen duidelijk maken hoe dat koppie in elkaar zit. Dat doe ik altijd redelijk no-nonsens…. En ja, daar gebruik ik vaak een knipoog en een beetje Amsterdams drama bij. Laat ik het zo zeggen ik kan de dingen heeeeel beeldend overbrengen. Ik was niet voor niets “Dat Mens!!”. Maar nu richt me helemaal op al die katten die bij hun mens op de bank zitten, niks niet fokken en showen, gewoon de kat als allerleukste huisdier dat er is.

Over bank gesproken …..
Ik ben dol op (ok het is gewoon een tik) styling, klus- en woonprogramma’s. Ik volg ze allemaal en geef er mijn eigen creatieve draai aan…. eclectisch heet dat geloof ik?! Anyway, ik vind het een sport om mijn huis zo in te richten dat Heiligen en mens hun purrfecte woonomgeving hebben. Problemen dat mijn katten hun eigen kattenpoot op de meubels drukken? Ehhh ….. nope. Ik weet wat ze nodig hebben om kat te zijn en dat is beslist geen grote krab en klim eiland van pluche, die komt er echt niet in!

Is het leven alleen maar katten?

Laat ik voorop stellen dat ik me niet kan voorstellen dat ik ooit zonder katten zal zijn. De echte dan.…. want er is thuis weinig kattending te vinden. Tenzij ….. handgemaakt! Ohwww daar hou ik van, unieke items met liefde gemaakt. Dat fröbelen doe ik trouwens zelf ook als ik tijd heb, wordt ik erg rustig van.

Rustig….ik?!
Ik heb Reikie-achtige opleidingen gevolgd en ben zelfs Bachtherapeut, want ik had ooit het plan om hands-on met katten te werken. Kijken met je vingers 2.0 zeg maar.… maar ja, jeugdvriendinnen herinneren mij ook als dat meisje dat modeontwerpster wilde worden en had ik niet die HEAO-communicatie gedaan om ergens bij een groot leuk bedrijf op de PR-afdeling te gaan werken?! Kortom eigenwijs, ongeduldig, mijn eigen weg volgend….. en geen rust in m’n kop.

Je kan mij echt wel rustig krijgen... 
met een mooie kleine film en dan heerlijk na kletsen, sowieso een goed gesprek.... wel over iets anders dan die pluizenbollen hoor! Een citytrip, even andere kunst en cultuur opsnuiven. Ok, op de fiets even naar een museum kan ook…. ik woon tenslotte in Amsterdam. En ohwww paardrijden…. daar wordt ik echt heel blij en rustig van.

Soms zit ook gewoon stil hoor…
op de bank met een goed boek of liever nog in de zon...... ok, samen met de katten natuurlijk! Maar meestal ben ik erg van mijn handjes laten wapperen.

Totdat er een kat op schoot klimt natuurlijk!
 

Dan moet er geaaid worden.
Dan wordt er even niet gewerkt.
Tijd voor zen….

Alleen daarom kan ik niet zonder ze.

Ina van Berkum

Wil je me nog beter leren kennen? #MMtM2020 op InstagramIs jouw zen-kat ver te zoeken?


En denk je dat ik je daarbij kan helpen, neem dan contact met mij op dan kijk ik even wat de mogelijkheden zijn, een virtueel “Bakkie Doen” werkt vaak erg verhelderend.

Dus heb je hulp nodig?
Wil jij het beter aanpakken dan ik?
Je weet me te vinden.

Klik hier
en vul het contactformulier in.

Ik laat snel iets van me horen!

Ina van Berkum

© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss