Waarom zou je een binnenkat chippen?!

categorie: identificatie, CHIPPEN, registratie

Omdat je nooit weet wat er allemaal kan gebeuren. Wie weet ga je toch nog eens verhuizen en krijgt je kat die mooie tuin. Of... je kat ontsnapt?! En als je kat niet gewend is om buiten rond te lopen dan is hij al gauw de weg kwijt. Zeker als het in de periode van vuurwerk is, of hij achter na wordt gezeten door een hond. Dan is je kat al sneller verder van huis dan hem lief is.... letterlijk en figuurlijk. 

geplaatst: 6 juni 2019 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Wat is chippen eigenlijk?


Een chip, of transponder, is een heel klein buisje (ongeveer net zo groot als een rijstkorrel) dat je dierenarts met een naald, meestal in de nek/linker schouder, onder de huid van je kat aanbrengt met een injectiespuit. Dat inbrengen van de chip (het chippen) doet je kat geen pijn, het is te vergelijken met een injectie. Of eerlijk gezegd meer nog met het inbrengen van een infuus, zo groot is ongeveer die naald. 

Uniek registratienummer


In die chip zit een microchip waarop een uniek registratienummer is opgeslagen. Dat registratienummer kan je aflezen met een speciaal apparaat. Alle dierenartsen, dierenambulances en de dierenasiel hebben zo'n apparaat in huis. De chip doet verder niets in je kat. Er zit geen batterijtje in, of een andere energiebron. En de chip geeft dus ook geen signaal af. Het is alleen een one-of-a kind soort streepjescode die kan worden uitgelezen door een scanner. 

Verplicht of niet?


Voor honden is het chippen verplicht, helaas is dat nog niet (overal) zo voor katten. Alleen katten die reizen/meegaan naar het buitenland moeten wel wettelijk voorzien worden van een chip. En persoonlijk vind ik het heel jammer dat het niet meteen verplicht is gesteld voor katten toen de wet voor honden werd aangenomen.

Wist je dat er elk jaar meer dan 100.000 katten worden vermist?!


Katten die gevonden worden, maar die geen chip hebben. Of die wel een chip hebben maar eentje die niet goed geregistreerd is... die katten komen vaak maar nauwelijk terug bij hun eigenaar. En belanden vaak in het asiel in de hoop op een nieuw thuis.

Wist je dat maar zo’n 14 % van niet gechipte katten hun eigenaar weer terug vindt?


En dat percentage is niet veel hoger voor katten die wel ooit zijn gechipt, maar waarvan de registratie niet up-to-date is. Misschien is de registratie niet goed doorgegeven. Of ben je ondertussen verhuisd en heb je het nieuwe adres nog niet door gegeven. Of je hebt een ander telefoonnummer. Allemaal dingen die van belang zijn om je kat weer zo snel mogelijk terug te vinden. 

Hoe zorg je dat de chipregistratie van je kat goed is?


1. Heb jij je kat ooit gechipt?
Controleer dan nog eens of je kat nog goed geregistreerd staat, of je contactgegevens nog kloppen. Het chipnummer is bij de meeste katten met een sticker in het entingsboekje/paspoort geplakt. En bij sommige raskatten is het zelfs vermeld op hun stamboom.

2. Geen idee OF je kat gechipt is of wat het nummer is?
Maak dan even een afspraak met je dierenarts. Zij kunnen het nummer van de chip uitlezen als je kat gechipt is. En als je kat niet gechipt is dan kan je het daar meteen laten doen. Vergeet dan niet je kat te registreren, want heel vaak doet de dierenarts dat niet standaard voor je.

3. Chipnummer gevonden?
​Controleer dan of je (nog goed) vermeld staat in de databanken. Het makkelijkst is het om het chipnummer in te voeren via www.chipnummer.nl.  

  • Je voert het nummer in en klikt op zoeken.
  • Dan komt vanzelf tevoorschijn of en in welke databank je kat geregistreerd staat. 
  • Voor een snelle check klik je op het groene pootje en kijk je of de belangrijkste informatie nog klopt.
  • Klopt het niet of wil je toch nog iets veranderen ga dan naar de site van de databank die bij dat groene pootje vermeld staat en verander je gegevens.

4. Geen groen pootje in het zoekresultaat?
Dan is je kat nog niet geregistreerd. Dat kan.... een dierenarts kan je kat in het verleden misschien wel gechipt hebben maar ze zijn niet verplicht om je kat ook te registreren, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Even een aantal databanken voor je op een rij als je een registratie nodig hebt:

Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG): www.ndg.nl
Huisdier-registratie.nl: www.huisdier-registratie.nl
MicPoint: www.petbase.eu
Petlook: www.petlook.nl
Stichting Chip: www.stichtingchip.nl
Virbac Nederland BV: www.backhomeclub.nl

Ennehh als je dacht dat het mens van de kattenwinkel het allemaal goed voor elkaar had? 


Ennehh als je dacht dat het mens van de kattenwinkel het allemaal goed voor elkaar had?
Ehhh ik heb zelf het traject na het schrijven van dit verhaal nog even heel braaf doorlopen. En zelfs de databank bezocht waar mijn katten geregistreerd stonden. Toch nog maar even mijn 06 nummer ingevuld en een emailadres. Zo zie je maar weer, het kan altijd beter. 

Heb jij een kat die regelmatig buitenkomt?
Dan is het handig om ook een visuele identificatie te hebben. Zo weten anderen dat je kat al een fijn huisje heeft. Of dat hij bijvoorbeeld op een speciaal dieet staat , medicatie gebruikt of allergisch is. Neem eens een kijkje bij de kattenpenningen. Die kan je helemaal naar je wens samenstellen.

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss