Welke verstopplek past bij mijn kat?

categorie: antistress, VERSTOPPEN, veilig

Zelfs de stoerste kat heeft behoefte aan ’n veilig slaaphol! Maar de ene verstopplek is de andere niet. De ene kat zit liever hoog, dat andere kat vind je nooit meer terug, tenzij meneer of mevrouw eindelijk weer eens te voorschijn komt. Hoe goed ken jij inschatten waar je kat van houdt? En ja.... die doos heeft natuurlijk aantrekkingskracht op iedere kat. Maar wat als je nou eens een ander verstopholletje wil, eentje die past bij je kat en/of in je interieur?

aangepast: 12 oktober 2019 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Waarom verstoppen zo belangrijk is?


Om kattenstress te verminderen is het fijn wanneer er in je huis uitwijkmogelijkheden zijn, voor als het een keer te druk wordt. Of als je katten elkaar even niet kunnen of willen zien. Of gewoon omdat je kat even op zichzelf wil zijn. Zelfs je anders zo stoere kat die iedereen begroet en zich overal mee bemoeit, heeft soms behoefte om zich even onzichtbaar te maken en zich te verstoppen.

Welk verstopplekje is favoriet bij jouw kat?


Kat-uit-de-boom-kijker

Een kat-uit-de-boom-kijker vindt het erg fijn als je een hoog plekje voor hem reserveert. En dan bedoel ik dus echt hoog en geen krabpaal van hooguit 1.50 meter. Maar op die hoge kast die je toch in de kamer hebt staan. Kan je kat daar op springen? Maak daar dan een lekker ligplekje voor hem met een mandje of een kussen. Daar maak je deze kat erg blij mee.

Deurbel-verdwijner

Heb je een deurbel-verdwijner dan heb je vast gemerkt dat die het juist fijn vindt, als hij ergens onder kan duiken. Inderdaad ja, zoiets als je bed! Daar kan hij veilig alle voeten tellen. Of misschien wel in je bed onder de dekens? Voor zo'n kat is een echt verstopplekje in de vorm van een veilig hol ideaal. Zet dit holletje dan wel in de kamer waar hij zich het liefst verstopt, maak het hem makkelijk. Dan wordt het ook makkelijker voor jou als je deze verdwijner moet zoeken.

Stoere kat

Ook de meest stoere kat heeft wel eens behoefte aan een verstopplekje. Gewoon even een time-out zone, even terug naar zijn oerdriften en relaxed in een veilig holletje. Ongestoord slapen en zich helemaal beschut voelen. Voor deze kat mag zo'n verstopplekje best in een drukke woonkamer staan, als hij maar beschut ligt en het voor de andere bewoners duidelijk is, dat hij nu niet gestoord wil worden.

Onzichtbare stresslevel?!


Wat voor kat je ook hebt, in een kattenhuis horen gewoon verstopplekjes. Puur omdat de ene dag de andere dag niet is, je kat zich niet altijd even kiplekker voelt en er soms (een beetje) stress in huis is. Verstopplekjes en uitwijkmogelijkheden dragen bij aan stressreductie. Zelfs als je denkt dat jouw kat helemaal nergens last van heeft, kan er een subtiel en misschien voor jou  “onzichtbare” stresslevel zijn, die zomaar ineens tot krab- en plasproblemen kunnen leiden. Wil je meer weten waarom iedere kat behoefte heeft aan een verstopplekje lees deze blog dan eens. Maar waar het eigenlijk allemaal op neer komt is:

'n stressvrije omgeving vermindert krab- & plasproblemen!

Natuurlijk kan je altijd een doos gebruiken!


Je kan geen doos openmaken of je kat zit er in. Of je nu een design doos koopt of er zelf één maakt uit verpakkingsmateriaal, het maakt je kat niet uit. Een doos is een ideaal holletje voor je kat, waar hij zich veilig terug kan trekken. Wil je aan de slag om een leuk kattenhuisje te maken voor je kat lees dan hier verder. Ok ik geef toe, dat is meer een speelhuisje. En vooral als je meer katten hebt, dan nodigt het uit tot spelen en hengelen naar elkaar. Moet het echt een veilige doos zijn en stelt je kat het hengelen niet op prijs? Maak dan een doos met alleen maar een ingang, dan wordt het een echt holletje. Het mens van Cole & Marmalade laat je zien hoe je dit eenvoudig kan doen met behulp van een t-shirt.

 


Geen zin om zelf te fröbelen?


Dan zijn er ook hele mooie design dozen of verstopplekjes. Maar ergens een speeltunnel onder leggen of een tentje in een kast doet ook al wonderen. Of misschien heeft je kat genoeg aan een slaapzak op een rustig plekje, om zich te verstoppen. Er zijn tegenwoordig hele leuke vermomde slaapplekjes die in geval van nood dienst kunnen doen als krukje of bijzettafel. En dat is natuurlijk handig als je niet zo groot woont.

Of je nu een groot of klein huis hebt, creëer gewoon wat verstopplekjes en plaats ze op strategische plekjes. Niet alleen op een rustig plekje. Maar ook in de woonkamer, zodat je kat vanuit zijn holletje het gezinsleven kan bekijken. Zet desnoods een heel mooi slaaphol boven op de kast of op een buffet. Daar maak je je kat echt blij mee! En als je er wat stevige decoratie omheen zet of een mooie plant, dan heb je zomaar een mooi display hoekje gemaakt waar jij ook goed mee kan leven.

Ook als je kat heel wat gewend is, vindt hij het fijn om af en toe in een verstopholletje te slapen..... tenminste die van mij wel?! En ik zit na aanleiding van dit stukje even te tellen…  ja hoor, ik heb er thuis toch al weer 4 staan. En ja, ze worden allemaal gebruikt! Ok, soms ook hele tijden niet en dan…  zijn ze ineens weer helemaal 'in'

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss