Wat doe je met je kat in de vuurwerk periode?

categorie: kattengedrag, HOW TO, vuurwerk

Heb je een kat-uit-de-boom-kijker die nu het knallen begint het toch wel eng begint te vinden. Of heb je een deurbel-verdwijner die toch al met het minste geringste wegkruipt. Dan is het toch wel belangrijk dat je nu echt werk maakt met veilige toevluchtsoorden. Ik heb er al verschillende BLOGS over gegeschreven. Een verstopplekje is zelfs voor de stoerste kat heel belangrijk. Maar wat kan je nog extra doen, als het vuurwerk toch ineens losbarst in je buurt en dat geknal heel veel impact op je kat heeft.

aangepast: 26 oktober 2019 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Voorbereiding Escape Room voor je kat


Zorg dat er een toevluchtkamer beschikbaar is voor je kat. In de meeste gevallen zal dat een slaapkamer zijn, want het moet natuurlijk wel een rustige kamer zijn. En maak die comfortabel voor je kat.

Inrichten voor een wat langere periode.
Heb je een hele bange kat dan richt je de kamer zo in dat je kat er een wat langere periode kan blijven. Om die reden is het ook handig om een extra kattenbak neer te zetten. Normaal gesproken vind ik een dichte kattenbak geen probleem, maar als je merkt dat je kat in de kattenbak gaat schuilen haal dan de kap eraf.

Het spreekt voor zich dat je dan wel een goede schuilplek aanbiedt.
Dus je zet in ieder geval een losse verstophol neer. Maar misschien mag je kat voor deze keer ook schuilen in de kleding kast, waar je een zacht plekje voor hem maakt (mandje, deken, kussen). Of je maakt het comfortabel onder het bed... dat kan ook natuurlijk. Hier vind je nog even de ins en outs over dat verstoppen.

Natuurlijk zet je ook wat water neer.
En je kan ook wat eten aanbieden. Nou zal een hele bange kat tijdens oud & nieuw als de meeste lawaai losbarst niet veel eten. Maar hou in de gaten dat je kat niet langer dan die nacht vast. Probeer hem de volgende dag dan echt te paaien met lekkers. Over paaien gesproken...

Houdt je kat van kattenkruid of valeriaan?
Strooi dan een beetje in de toevluchtkamer of leg een “echt” kattenkruidspeeltje of “vieze stinkzak” neer. Als je kat sceptisch is over kattenkruid dan zou je een matatabi stokje of mengsel kunnen proberen. Sommige katten worden daar erg rustig van. Of je kiest ervoor om in deze kamer een stekker met een rustgevende geur te plaatsen. In het kader van kattenkruid of valeriaan kan je de Pet Remedy aanraden.... maar eerlijk is eerlijk, die ruik je wel! Is dat een bezwaar voor je dan is er natuurlijk altijd nog Feliway want die ruik je niet.

Je laat de deur altijd op een kier open!
Je kat moet zelf kunnen bepalen of en wanneer hij de kamer in en uit gaat

 

Extra maatregelen op 31 december


Op deze dag doe je ook de gordijnen dicht in de toevluchtkamer. Ja, ik weet het een hele bekende tip. En je zet ook een radio en tv aan zodat er de hele dag al geluid is in de kamer. Het voordeel is dat tijdens het geknal bij Oud & Nieuw het vuurwerk geluid nu ook minder hard over komt. Wist je dat er ook een apparaat is die rustgevend geluid maakt, misschien is dat wel iets voor je altijd-al-bange kat?

Alles klaar?...... feesten maar?!


Tsja laten we eerlijk zijn, zo’n jaarwisseling van Oud & Nieuw is toch een feestje of je het nu uitbundig viert of niet. Als je de mailserie ZEN door de feestdagen volgt, kijk dan nog even naar de delen met Sint & Santa tips en maak het voor je kat ook gezellig.

En als het geknal begint? 
Doe normaal! Ga niet lopen stressen en miepen dat het zo zielig is voor je kat. Want als jij je zo gedraagt dan moet het wel heeeeeeel erg eng zijn. Komt je kat steun bij je zoeken? Geef dan een knuffel en blijf rustig… Negeren is zoooo ontzettend achterhaald?! Dat doe je je kat toch niet aan?

Valt het mee met de angst van je kat? 
Probeer dan eens met dezelfde stem en enthousiasme waarmee je een nieuw speeltje promoot, die mooie vuurwerklichtjes aan de kat te brengen als eehhh ….. leuk?! Dat werkt bij mij nog het beste….. zelfs mijn deurbel-verdwijner trapt uiteindelijk in deze tactiek.

Wat je niet moet doen!
Dat is je kat oppakken om samen te kijken naar dat vuurwerk. Dat is gewoon vragen om moeilijkheden, een kat in paniek en nog katteenkrabbels op de koop toe. Je kat wil gewoon zelf de keuze hebben om weg te vluchten wanneer hij dat wil. Geef hem die keuze….. je had die kamer toch niet voor niets in orde gemaakt?!

Ga je naar buiten?


Ga je naar buiten om zelf vuurwerk af te steken of komen de buren aan de deur om gelukkig Nieuwjaar te wensen en is het even druk met het open en dicht gaan van de buitendeur... Hou dan absoluut in de gaten dat je kat niet ontsnapt! Echt dit is het moment dat je kat er vandoor kan gaan en door alle knallen verder van huis komt dan hij ooit geweest is, dit is echt een situatie dat ik wijs op het belang van chippen

Is het even druk met in en uit lopen en weet je zeker dat je kat in de safe room zit, doe dan de deur als extra maatregel even dicht. Of als je een tussendeur hebt hou die dan dicht. Doe desnoods een gele sticker op alle deuren, met de waarschuwing pas op voor de kat. En... 

Vergeet niet om al die gezellige kaarslichtjes uit te blazen als je naar buiten gaat! Geef je kat niet de kans om in een onbewaakt ogenblik een kaars om te gooien en de boel in brand te zetten. Zelfs als hij (denk jij) in de escape room verstopt zit.

En als het geknal iets minder is…


Even allemaal wat lekkers! Want ja, je moet het nieuwe jaar wel goed beginnen toch?! Over goede voornemens hebben we het volgende jaar pas!

Ok toch nog even die goede voornemens... in het begin van het jaar wordt er weer een tandenpoetschallenge georganiseerd. Zou jij willen leren hoe je tandenpoetst bij je kat, vraag dan deze download aan dan hou ik je op de hoogte van de challenge.

 

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss