5 regels voor je catloving visite

categorie: kattengedrag, HOW TO, visite

Ken je dat verhaal van die visite die eigenlijk niet zo'n kattenfan is en waar je kat dan juist bij op schoot wil zitten...... Catlovers zijn vaak iets te overdreven in de ogen van je kat. Te opdringerig en gaan over grenzen heen waar je kat niet van gediend is. Terwijl juist die niet zo'n kattenfan, onbewust alles doet om de nieuwsgierigheid van je kat te wekken?! Dus even een kleine ‘katten-etiquette’ voor je visite, de beleefdheidsvormen gezien door de ogen van je kat, voor een soepele Meet & Greet bij de eerste kennismaking.

aangepast: 24 oktober 2019 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

1. Flirten met je kat?


Staren is niet beleefd! 
In kattentaal is het zelfs een vorm van agressie en dus bedreigend. Mensen vinden het leuk om naar katten te kijken, maar dat kan voor je kat iets te opdringerig zijn en als staren worden beleefd.

Mag je een kat dan niet aankijken? 
Ja, wel hoor…..goed gesocialiseerde katten zoeken zelfs oogcontact met hun mens, vooral als ze iets van je willen. Hoe zorg je ervoor dat aankijken geen staren wordt?

Flirt met een kat! 
Gooi er af en toe een knipoog tegen aan. Dat doorbreekt de spanning in ieder geval en is voor je kat een hele geruststelling. Het juiste recept voor een poezenknipoog: Knijp langzaam je ogen dicht en open ze weer. Voor een kat is dit een duidelijk signaal dat je geen kwaad in de zin hebt. Doe je dit een aantal keer achter elkaar, dan zal je zien dat de meeste katten jou een knipoog teruggeven en zich iets ontspannen.

2. OMG!!!... ehh de eerste handreiking


De uitspraak ‘de kat uit de boom kijken’ bestaat niet voor niets. 
Je kat is een control freak en bepaald graag zelf hoe en wanneer. Dus geen vrijpostige gedoe van “catlovers” die al kirrend in extase raken en meteen gaan aaien. Ennehhh zeker niet oppakken!

Wil je visite contact met je kat? 
Laat ze hun handen uit steken zodat je kat zelf kan bepalen of hij naar de visite toe komt. En als hij dat doet... dan heel geduldig wachten tot je kat is uit gesnuffeld.

3. Go slowww op de eerste date


Krijgt de visite een kopje? 
Wauww, ze zijn goedgekeurd! Nu kunnen ze voorzichtig aaien. Ideaal is het om even over de wangen te aaien, want dan geef je een kopje terug. Beperk het in ieder geval tot ‘veilige’ zones als kop en schouders.

Ohwww je kat gaat liggen rollen en toont zijn buik! 
Hoe verleidelijk het ook is…… in de meeste gevallen is dit géén uitnodiging om die buik te kroelen. Je kat laat zien dat hij ontspannen is en de visite vertrouwt…. Laat ze het dus niet verpesten door ongewenste intimiteiten.
 

"Als je kat wegloopt, is de kans op contact voor dit moment voorbij....
 jammer maar de audiëntie is afgelopen."

4. For your eyes only?!


De visite is helemaal goedgekeurd door je kat en hij springt op schoot. 
Maarrehhh waarom draait hij dan zijn kont in hun gezicht. Tsja dat is katten-etiquette avant la lettre… Katten die elkaar voor het eerst ontmoeten, neuzen eerst en snuffelen daarna om de beurt aan elkaars achterste. Dit is de juiste manier om ‘kennis te maken’ met een vreemde. Aai gewoon even over de rug van de kat en dan is dat moment ook weer opgelost.

5. Partyfun


Betrek je kat in het feestje. 
Als het ijs is gebroken, laat je visite dan dat extra lekkere kattensnoepje uitdelen. Of geef de visite een speeltje waarmee je kat graag speelt, zodat zij op een leuke manier contact maken met je kat. Op deze manier leert je kat ook dat visite leuk is!

Is je kat een partybeest?
Als je kat eenmaal gewend is aan visite, maak dan ook een plekje voor hem zodat hij niet iedere keer van de stoel gejaagd wordt. Gewoon een plekje in de kring het liefst op een Meet & Greet hoogte zodat hij een goed overzicht heeft op dat mensvolk.

Heb je vaak visite over de vloer? Kies dan eens een kattenspeeltje uit dat alleen voor de dag komt als er visite is, zodat je kat visite heel erg leuk gaat vinden. Vooral kleine hengels & teasers zijn hiervoor geschikt... maar misschien apporteert jouw kat wel?

 

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss