10 gevaren voor je kat rond het Kerstmenu

categorie: feestdagen, GIFTIG, kerstmenu

De feestdagen staan natuurlijk bekend om het lekkere kokkerellen en het heerlijke eten. Met z'n allen genieten en hoe verleidelijk is het dan om je kat ook iets van dat lekkers te gunnen... zeker als je een kat hebt die er ook om vraagt. En toch is het een slecht idee om je kat van tafel mee te laten eten. Een klein stukje van ons voedsel is vaak al een supersize bite voor je kat qua calorieën Bovendien zitten er ook ingrediënten in die gewoon erg slecht of zelfs giftig zijn voor je kat. Voor als je het even vergeten was 10 gevaren tijdens het bereiden van een uitgebreid Kerstmenu.

aangepast: 24 oktober 2019 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Het kerstmenu als voorbeeld!

Veel mensen zijn heel druk in de keuken tijdens de Kerst. En op zo'n hele dag gezellig eten en koken, komen er toch heel wat dingen voorbij die je beter niet aan je kat kan geven. Laten we eens een dagje Kerstvoorbereiding doen..... maar het kan natuurlijk ook een ander feestmaal zijn.

1. Een rauw ei


Bij het bakken willen sommige mensen nog wel eens een rauw ei geven aan hun kat. Rauw eigeel kan eigenlijk geen kwaad en is zelfs een leverancier van goede eiwitten. Over rauw eiwit zijn de meningen nog al verdeeld.

Wat je wel kan doen is een stukje gekookt ei aan je kat geven als je toch die zalmsalade staat te maken.
 

2. Brooddeeg


Sommige katten zijn dol op brood en eten dwars door de verpakking het brood op. Brooddeeg is een heel ander verhaal. Als je staat te bakken geef je kat dan geen deeg. De gist die erin zit kan ervoor zorgen dat de maag van je kat uitzet. Erg pijnlijk en terwijl het deeg staat te rijzen mag jij met je kat naar de dierenarts. Niet doen dus!

3. Uien en knoflook


Huhh knoflook?! Dat gebruik je toch ook om vlooien te verjagen? Hmmm de meningen hierover zijn verdeeld in kattenland. Knoflook behoort nu eenmaal tot de uiachtige. En de meeste katten zijn erg vatbaar voor het giftige lookbestanddeel in uiachtige en bieslook. Het maakt voor je kat niet uit of hij de ui rauw, gekookt of in poedervorm eet…. gewoon niet doen. Symptomen zijn kortademigheid, braken, loomheid en diarree.

Zo het keukengebeuren is even gedaan en we kunnen aan het lekkers met koffie…… Ohww en kerstbrood natuurlijk met roomboter. Ja, en dat roomboter is natuurlijk erg verleidelijk maarrrr…..

4. Druiven en rozijnen


Leuk speelgoed zo’n druif maar in werkelijkheid kunnen ze nierfalen veroorzaken bij je kat. Het is nog steeds niet zeker hoe dat komt, maar een kleine hoeveelheid kan al schadelijk zijn. Dus kijk ook uit met kerstbrood en volgende week natuurlijk ook met de oliebollen. De eerste symptomen zijn herhaaldelijk braken en hyperactief gedrag.

5. Chocolade


We hebben het met Sinterklaas al over chocolade gehad. Maar met Kerst staan die chocolaatjes wel heel mooi te pronken in een schaaltje. Dus nog even ter herinnering. Chocolade bevat theobromine dat overgeven, diarree en in grote hoeveelheden ernstige vergiftiging kan veroorzaken. Meestal zullen katten niet uit zichzelf chocolade eten, maar hou het toch in de gaten. En berg dat gezellige schaaltje op als je er geen oog op kan houden.

Ok, de koffie gedaan en de boel staat nog te pruttelen in de keuken. Voor het kerstdiner. Ehhh…. je kat kan toch niet op de hete branders springen hè?! Anyway tijd voor een borrel!

6. Alcohol of een glaasje melk


De meeste katten trekken hun neus er voor op…. alcohol?! Laat dat ook zo… niet lollig doen en je kat wat alcohol geven. Hoewel er mensen zijn die het sowieso vergif vinden, klopt dit in ieder geval wel voor je kat. Wat je kat vaak wel lekker vindt is melk. Alleen zijn de meeste katten lactose-intolerant, waardoor ze diarree en maagproblemen kunnen krijgen. Wil je toch iets lekkers schenken? Geef dan speciale kattenmelk

7. Macademianoten


Heerlijk bij de borrel natuurlijk en ontzettend gezond…….voor mensen. Voor katten zijn deze noten een absolute no-go. Macademia’s kunnen neurologische symptomen veroorzaken, zoals beven en slappe poten.

Hèhè het werd tijd …. Het kerstdiner. Goh je had ook zo’n honger?! Laten we eerlijk zijn er is bijna geen kattenhuishouden dat niet wat lekkers van de eettafel aan zijn kat geeft. Het is natuurlijk geen ramp als je kat een stukje gerookte zalm krijgt. Of een garnaaltje.

8. Vet, zout & gekruid


Hou er rekening mee dat het kerstdiner voor je kat vaak te zout, te gekruid en te vet is. En al die kleine beetjes die hij toegestopt krijgt een belasting kunnen zijn voor de maag en darmen van je kat….. en jij weet zeker wel wie dat gedoe van ‘n gevalletje kotsmisselijk mag opruimen.

9. Botjes weggooien


Stop de resten van je kerstdiner goed weg, je kat zal de eerste niet zijn die de vuilniszak doorzoekt!

Botjes vooral die van gevogelte (kip, eend, kalkoen enzo) zijn erg gevaarlijk. Ze versplinteren en kunnen tot een verstopping of darmverwonding leiden. Zelfs mensen die rauw voeren zijn heel voorzichtig met botjes, dus nee de natuur regelt dit niet vanzelf.

10. Rolladenetje


Ook het rolladenetje is heel verleidelijk voor je kat. Want dat ruikt natuurlijk heerlijk en als hij er op kauwt smaakt het ook best goed. Maar ja die stukjes touw kunnen flinke verstoppingen veroorzaken en om de kerstdagen nou met een doktersbezoek te eindigen?

Dit is zo'n beetje wat je kan tegenkomen tijdens een dagje uitgebreid kokkerellen en tafelen. Na het diner is er natuurlijk nog een toetje en het na-borrel gebeuren ... en zeker met Oud & Nieuw kan het nog wel even doorgaan tot de late uurtjes. Genoeg kans dus voor je kat om iets te snaaien wat niet voor hem bedoeld is. Zorg ervoor dat er op zo'n dag ook een geweldig kerstmenu voor je kat klaar staat. Dan is de kans kleiner dat hij met iets aan de haal gaat dat niet voor goed voor hem is.

Natuurlijk heb ik het hele jaar rond mooie gezonde snackjes in de kattenshop. Maar tijdens de feestdagen zijn er ook echte kerstpakketten. Er zit er vast 1 bij die je kat al dat mensenvoer doet vergeten! 

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss