Mata... watte 't is toch zoethout?!

categorie: omgevingsverrijking, GEUR, Matatabi

Tsja die matatabi stokjes zien er ook wel een beetje uit als zoethout, maar dit is toch echt voor je kat. Het is weer eens wat anders als kattenkruid en onderzoek toont aan dat katten deze plant misschien nog wel meer waarderen dan het beroemde kattenkruid.

geplaatst: 11 april 2019 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Matatabi …. Wat is het?


Die stokjes komen van de Matatabiboom, een familie van de Kiwi die vooral in China en Japan groeit. Je kan deze plant ook in Nederland planten, maar in ons klimaat maakt hij helaas niet die stoffen aan waar katten op reageren. En waar reageren ze dan op…. behalve de stof nepetalacton, het stofje dat dus ook in kattenkruid voorkomt, bevat de Matatabi ook het stofje matatabi lacton waar deze plant natuurlijk zijn naam aan te danken heeft. Dit spulletje komt alleen voor in de Matatabi, die ook wel Silver Vine of Japanse Catnip/kattenkruid wordt genoemd.

Tot voor kort waren eigenlijk alleen de gedroogde takjes van deze boom verkrijgbaar… dat “zoethout” dus.

En wat doet dat stokje dan?


Net zoals kattenkruid geven de stofjes een licht hallucinerende werking. Katten worden er ontspannen van, knuffelen en spelen met het stokje, eigenlijk het zelfde effect als bij kattenkruid. Maar omdat dit een stokje is kan je kat er ook op kauwen of op bijten…. En daarom wordt ook wel gezegd dat Matatabi werkt bij gebitsreiniging.

Niet alle katten reageren op Matatabi, heb je een stokje in huis en vind je kat het niks…. dan zou je eventueel nog de bast van het stokje kunnen verwijderen, voor sommige katten werkt dat truckje. Maar voor katten die al lekker ontspannen zijn schijnt de aantrekkingskracht van het stokje sowieso veel minder te zijn, dan voor katten die onder spanning staan. Die katten worden vaak na het spelen veel rustiger, hun pupillen verkleinen weer en vaak gaan ze zich uitgebreid wassen en vallen in slaap.

Net zoals bij andere geurprikkelende kattenstofjes kan je kat gewend raken aan deze geur en dan wordt dit stokje een stuk minder interessant. Dus niet vaker dan twee tot driemaal per week geven! En de matatabi weer opbergen als je kat is uitgespeeld.

Is dit stokje een aanrader?


Phoe…. Wat moet ik daar nou op zeggen…. dat mijn katten zo relaxt zijn dat ze er NIET op reageren?! Ze zullen eens doen wat andere katten doen… sjucht. En toch entoch entoch heeeeel veeel van mijn kattenklanten zijn dol op deze stokjes. En er is zelfs onderzoek gedaan naar het effect van de matatabi in vergelijk met de andere lekkere kattengeurtjes. En die wijzen uit dat katten die niet zo van kattenkruid houden vaak wel reageren op Matatabi. Alleen……

In dat onderzoek maken ze gebruik van een poeder van de vruchtjes van de matatabi en tot voor kort waren die niet te koop in Nederland.

Tot voor kort hè…..


Er is nu een hele leuke serie waarin vermalen matatabi in verwerkt is, maar ook gebruik wordt gemaakt van de bladeren en de vruchtjes van de Matatabi. De gedroogde bladeren en de vruchtjes bevatten veel meer werkzame stof dan het stokje. En de meeste katten reageren hier dan ook fanatieker op…. proberen?

 

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss