'n Kattenbak Verdict!

categorie: TESTpenal Verdict, kattenbak, Curver kattenbak

Wat grappig is dat toch..... er zit een ontzettend verschil tussen de aankoop van een kattenbak voor een kitten of eerste kat en de aankoop van een kattenbak die vernieuwd moet worden in een al bestaand kattenhuis.

geplaatst: 6 mrt 2019 © Ina van Berkumreageren? even via het contactformulier

Die eerste groep gaat absoluut voor mooi!


Want een kattenbak is natuurlijk zo’n beetje het lelijkste ding dat je moet aanschaffen voor je kat….. ehhh op de krabpaal na dan, dat blijkt ook nog zo’n dingetje te zijn, maar daar gaat het nu niet over. De meeste mensen vinden een kattenbak lelijk! En eerlijk is eerlijk, als je geen godsvermogen wil uittrekken dan is er inderdaad weinig design te vinden.

En waar kan je dat ding verstoppen?!


Vaak wordt er eerst gezocht naar een plekje waar je een kattenbak kan verstoppen. Het liefst ergens in een klein hoekje waar je hem niet tegen komt. Je kan je natuurlijk af vragen of je kat hem dan nog wel tegen komt. In een groot huis kan dat nog wel een dingetje zijn, of worden, als je kat dan maar zelf zijn plekjes gaat uitzoeken. Gelukkig hebben de meeste mensen geen grote-villa dus die bak is meestal wel terug te vinden voor je kat. En in een klein hoekje past die kattenbak voor je kitten echt wel…… jeahhh right?! Kleine katjes worden groot en dat gaat sneller dan je denkt?!

Ok dus niet dat kleine hoekje, en je gaat op zoek naar een kattenbak dat er wel een beetje uitziet…. o ja en niet mega duur, weet je nog. En de absolute winnaar in dat segment is…… tromgeroffel………. de Curver Petlife kattenbak!

En... geef toe, hij ziet er heel erg oké uit!


Het materiaal is, zoals je van Curver mag verwachten, erg sterk en stevig en het oppervlakte is aan de binnenkant glad. Ideaal om je kattenbak schoon te maken! Hou je van een landelijke lifestyle dan past het rotan motief van de bak erg goed in je interieur. En met de mooie afgeronde top lijkt het meer op een huisje dan op een kattenbak. Nou klinkt goed toch….. ik zeg doen!

Of toch niet?


Op zich is het geen hele grote kattenbak. Op basis van het grondoppervlakte en wat zo’n beetje het gebruik is in Nederland zou er een gemiddelde kat in kunnen. Maarrrrrr..... kijk daar speelt die mooie afgeronde vorm van de top dan weer een rol. Door die vorm is de kattenbak alleen in het midden min of meer de juiste hoogte voor je kat. Stel je zelf voor dat je op een zolder staat van een huis met een schuin dak….. Het dak is niet erg hoog maar in het midden kan je best ok staan. Het is ook niet zo’n heel erg breed huis, dus voor je het weet zit je met je hoofd tegen het schuine dak aan. En….. heb je al een beetje beeld?!

Wel of geen luikje?!


Er zijn heel veel kattentherapeuten die zeggen dat er geen kattenluikje in de kattenbak mag. Er zijn heel veel katten mensen die absoluut een kattenluikje in de kattenbak willen. Omdat …. ja waarom eigenlijk? Omdat het dan minder stinkt? Ehhh ga nog even terug naar die kleine zolder. En trek de deur achter je dicht. En dan laat je nu een hele grote scheeeee……jeehhhhh mag die deur open?!

Ja, er zit een ventilatie in. 


Maar wanneer heb jij voor het laatst het koolfilter in de kattenbak vervangen. Of er nou wel of geen deur in zit, je moet die kattenbak gewoon schoonhouden. En regelmatig uitscheppen. Gelukkig is het deurtje wel helder en ook hier weer van goed afneembaar materiaal, dat is bij sommige kattenbakken wel eens anders. Helaas is bij de meeste Petlife kleuren het luikje donker van kleur. Jammer als er dan toch een deurtje voor moet, dan graag zo helder mogelijk.

Wat vinden klanten van deze kattenbak?


Die bak vinden ze gewoon heel erg mooi, daarom wordt hij voornamelijk gekocht. Nou ja, zolang de katten klein zijn vinden ze die bak helemaal top. Bij katers wordt er toch al snel gemopperd dat de plas door de randen heen komt. Dat komt omdat katers meestal wat hoger plassen. Dat samen met de grootte van de bak… zorgt ervoor dat veel van de lifestyle bakken toch worden vervangen door een “gewone” minder mooie maar grotere of hogere onderbak.

Klanten met kleinere katten (voornamelijk poezen) ondervinden deze problemen veel minder. Een echte meisjes bak dus. Tenminste…..

Dat roostertje dat in de kattenbak ligt dat haal je er toch wel uit hè?!


Het is erg leuk bedacht van Curver, dat er een rooster in de kattenbak ligt, waardoor het grit aan de poezenpootjes IN de kattenbak blijft. Alleen …… dan blijft er wel maar heel weinig ruimte voor je kat over om zijn kont te keren. En laat hij dat nou minstens 1 of 2x willen doen in een kattenbak. Die rooster was dus leuk bedacht aan de tekentafel.

Maar haal hem wel uit de kattenbak en leg hem er voor. Dat is dan nog het beste optie voor dat ding. Je kan er natuurlijk ook een gewone iets langere uitloopmat voor leggen. Nadeel is wel, dat het leuke hokje dan wel steeds meer op een “gewone” kattenbak gaat lijken….. sjucht?!

Wat deze bak behalve zijn uiterlijk nog meer uniek maakt …


Dat is de la waar in je het kattengrit doet. Je hoeft dus niet steeds voor het uitscheppen de bak er af te halen maar je kan hem open schuiven. Dat openschuiven gaat beter als je een wat zwaardere kattengrit gebruikt. Bij lichtgewicht gritten wil de la nog wel eens blijven steken. En het is natuurlijk ook handig voor het gebruik, dat de bak op een gladde bodem staat.


Tsja…. wat vind ik van deze kattenbak?  • Erg leuk om te zien als je van modern landelijk houdt.
  • Erg mooi materiaal, wat lang mee kan gaan.
  • De la vindt ik zelf gedoe…. ik heb de kap met de klemmen er net zo snel af. Vind ik ook sneller uitscheppen….. maar ja dat ben ik. Ik heb klanten die de la helemaal geweldig vinden.
  • Over het roostertje hebben we het maar niet meer.
  • De bak is door de vorm niet erg groot en door het sluit- en ladesysteem niet raadzaam voor katers die hoog plassen.
  • Een top bak voor poezelige meisjes!

Maar ik denk dat je begrijpt waarom mensen die al wat langer katten hebben, meestal toch maar kiezen voor een “gewone” kattenbak. En als je echt al een tijd in de katten zit, dan begrijp je vast waarom ik verzucht……. ik wil gewoon de Katsy kattenbakken weer terug.


Sterren uitdelen aan deze kattenbak vindt ik erg moeilijk. 


Het is heel erg afhankelijk of je kat op deze bak past. Of je een fan bent van een ladesysteem en natuurlijk …… of je valt voor het uiterlijk van deze bak. En eerlijk gezegd zou ik deze bak sowieso niet aan zou raden voor katers. Dussss ondanks het mooie uiterlijk en de goede kwaliteit van het materiaal kom ik niet verder dan 3,5 sterren.

Maar ja dat is mijn mening...
daar hoef je het natuurlijk niet mee eens te zijn.

Wat je in ieder geval hebt kunnen leren van dit verdict is hoe je naar een kattenbak kan kijken. Dat er meer bij komt kijken dan wat je mooi vindt en of hij in het door jouw gekozen plekje past.... en voor die mensen die deze kattenbak toch wel heeeel erg mooi vinden, is er nu een model met een "plat dak". Toch net iets katvriendelijker.

© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss