De basis bestaat uit organisch of mineraal materiaal

categorie: MILIEUbewust, kattenbak, kattengrit

Kattenbakvulling is best een dingetje als het om MILIEU gaat. Het heeft best veel impact op zijn omgeving. Maar ja, je kat in de tuin van de buren los te laten is ook weer zoiets. En bovendien is dat ook niet zonder risico voor het milieu. Dit eerste deel gaat over de grondstof van de vulling.

geplaatst: 30 mei 2019 © Ina van Berkum reageren? even via het contactformulier

Er zijn grofweg 2 groepen kattenbakvulling


Er zijn vullingen van organische grondstoffen zoals houtkorrels, papier, stro, maïs. Kortom een grondstof die groeit en die weer opnieuw gepland en geoogst kan worden

En er zijn minerale vullingen zoals bentoniet, silicagel en calciumsilicaatkorrels. Dat zijn vullingen waarvoor de grond wordt afgegraven en er dus grote gaten in het natuurgebied ontstaan.

Plantaardige kattenbakvullingen


Alleen al op deze basis zou je milieubewust kunnen kiezen voor de eerste variant. Want iets dat gepland en geoogst kan worden is natuurlijk beter dan afgraven. En voor veel van de deze kattenbakvullingen wordt dan ook nog eens gebruik gemaakt van gerecycled materiaal (papier). Of restmateriaal dat overblijft bij de productie van veevoer (maïs). En de laatste tijd zijn daar natuurlijk ook nog andere grondstoffen bijgekomen zoals bijvoorbeeld kokos.

Maar stel dat je kat een steentjes fan is?


Je hebt nu eenmaal katten die gewoon niet op hout of andere ruikende materialen willen. Voor hen geen toegevoegde geuren….. of dat nou natuurlijk is of niet. Waar let je dan op? Het landschap afgraven is natuurlijk niet zo fijn, maar als het dan gebeurd dan liever zo milieuvriendelijk mogelijk. Met het minste schade aan de natuur en als je dan klaar bent….. de natuur weer netjes toedekken en geschikt maken voor groei en bloei. Kortom een nieuw biotoop. Nu we het toch over de natuur hebben.

Ook de hernieuwbare grondstoffen worden uit de natuur gehaald. 


En dan is de vraag, verbouw je met beleid of put je de grond uit. En het is een groot verschil of je daarbij duurzaam te werk gaat of dat je een regenwoud kapt om er landbouwgrond van te maken.

En als het dan groeit, gebruik je dan verdelgingsmiddelen om het gewas ongedierte vrij te maken en welke….. Ik denk dat het inmiddels bekend is wat een middel als roundup met het milieu doet. Hele bijenvolken zijn er aan onderdoor gegaan.

En maak je gebruik van middelen om het gewas te laten groeien, of geef je de natuur de tijd? Ook dit soort dingen spelen mee als het over milieuvriendelijk gaat. Sommige gewassen worden zo onrespectvol verbouwd dat andere opties zo slecht nog niet zijn.

In deel 2 de bewerkingen die het kattenbakgrit moet ondergaan

© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss