Hoe lang "duurt" een kattenbakvulling?!

categorie: MILIEUbewust, kattenbak, kattengrit

Hoe MILIEUbewust kan een kattenbakvulling verwerkt en verpakt worden. En hoe lang duurt het in "footsteps" voordat het grit bij je in de kattenbak zit. En hoe lang duurt het dan, voordat het er weer uit moet?Dit derde deel gaat over de route die de kattenbakvulling gaat en in welke verpakking.

geplaatst: 6 mrt 2019 © Ina van Berkum reageren? even via even via het contactformulier

Heb je eenmaal de grondstof om een kattenbakvulling te maken dan is het proces voor alle vullingen zo’n beetje gelijk. Tenzij het van slechte kwaliteit is en er van alles aan toegevoegd moet worden om het voor je kat aanvaardbaar te maken.... of voor de mens. Omdat die geurtjes en kleurtjes wil?! Daarna wordt het verpakt en verscheept om uiteindelijk bij je kat in de kattenbak terecht te komen. Is daar nog milieuwinst te behalen?

De milieuwinst tijdens het verpakken en verschepen zit hem in de volgende dingen:


  1. Is de fabriek waar alles verwerkt wordt, zo milieuvriendelijk mogelijk? We zijn nog lang niet zover….. maar steeds meer bedrijven gaan toch richting milieuneutraal produceren.
     
  2. Is de verpakking van het grit afbreekbaar of wordt het verpakt in een plastic zak. En dat is bij sommige gritten best een dingetje... het verpakken van de het zware kleigrit in papieren zakken. En toch worden steeds meer plastic zakken vervangen voor papier. 
     
  3. Van hoe ver komt het kattenbakspul voordat het bij jou in de bak belandt. Ik denk dat een milieubewuste consument zich er steeds meer van bewust wordt dat wat je van ver haalt veel ecologische voetstappen moet maken om naar je toe te komen. Heel veel goedkope kleigrit komt uit Turkije, waardoor het best veel km's moet maken. Uit Canada komt beter grit... maar ja, nog verder weg. Wist je dat er in Duitsland ook hele goede kleigrit gewonnen wordt en dat ze daar de groeven ook weer geschikt maken voor de natuur?

Uiteindelijk ligt het spul in je kattenbak en dan…..?!

Dan is het een kwestie van, hoe lang kan je met die kattenbakvulling doen?


En nee, dat doe je niet op basis van wat er op zo’n zak staat. Want die praatjes geloof je toch allang niet meer. Ik ben ooit een hele grote fan van silica geweest. Want eerlijk is eerlijk, het blijft de beste geur absorberende kattenbakvulling. En dat is best belangrijk als je met meerdere katten op niet zo’n vreselijk groot oppervlak woont. Maar nooit….. en dan bedoel ik werkelijk nooit heb ik ooit 30 dagen met een kattenbakvulling kunnen doen. Ik mocht echt blij zijn als ik de helft haalde. Ik wil dan ook werkelijk niet weten hoe zo’n kattenbak er na 30 dagen uitziet…. zelfs al gaat er maar 1 kat op. Arm beest?!

Dus gebruik je gezond verstand bij de reikwijdte van de kattenbakvulling.


Ik ga er van uit dat je de bak goed schoonhoudt voor je katten en dat er een ruime laag grit in ligt. Wist je dat veel mensen veel te zuinig zijn met het vullen van de kattenbak? En dat je daarom vaak niet efficiënt gebruik kan maken van de voordelen van een bepaald grit…. Oké ik dwaal af, dat zijn dingen die ik nog wel eens later behandel in een blog.

De vraag is nu we milieubewust bezig zijn, hoe lang doe je met je grit. En over het algemeen winnen de vullingen die goede stevige klompen maken, het ruimschoots van de rommelige klompjes en de “weggooi” gritten! En als je er even over nadenkt dan is dat ook logisch… je schept alleen de vuile gebruikte stukken uit je kattenbak.

En nee, dat hoeft niet alleen kleigrit te zijn. Er zijn tegenwoordig ook klontvormende houtvezel kattenbakvullingen. En die zijn vaak (als de grondstof schoon is) toch wel weer een milieupluspunt ten op zichte van de verpulverende houtkorrel. Maar hoe lang je er ook over doet, uiteindelijk zal je toch de boel moeten weggooien. En daar gaat het volgende deel over.

© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss