Hoe gooi je kattengrit nou weg?

categorie: MILIEUbewust, kattenbak, kattengrit

Uiteindelijk is het klaar met de kattenbakvulling en dan gooi je het dus weg. Maar hoe doe je dat MILIEUbewust en wordt het dan hergebuikt of hou je een grote berg afval over? Dit is het laatste deel over de MILIEU impact van je kattenbakvulling.

geplaatst: 6 mrt 2019 © Ina van Berkum reageren? even via even via het contactformulier

Het volgende stapje in de ecologische pootafdruk is dus het weggooien.


Als je plantaardige vulling gebruikt dan mag het in de groene afvalbak. Of op de composthoop. Nou moet ik bekennen dat ik me heeeeeel erg op vreemd terrein bevindt, want een stadsmens doet in het algemeen niet aan composthopen op het balkon (mijn buren zien me aankomen?!) En een groene bak op 2-hoog achter gaat hem ook niet worden. Daarbij komt dat wat in de ene gemeente wel in die groene bak mag, bij de andere gemeente NIET is toegestaan. Lekker handig….

En na wat dieper gegraaf kom ik dan ook nog het advies tegen om gebruikt (organisch) kattengrit nooit op je eigen composthoop of in je tuin te strooien. Omdat het ziekteverwekkers zoals toxoplasmose en wormeneitjes kan bevatten. Als het organische grit verwerkt wordt via de groene afvalbak dan kan dat geen kwaad, omdat de hoge temperatuur in composteerinstallaties die ziekteverwekkers vernietigen. Dus niet zelf gaan composteren met kattenbakvulling. 

Een ander dingetje is die drol! 


Daarvan wordt toch echt aangeraden om die NIET op de composthoop te gooien. Ohww en mocht je een typje zijn die drollen en klonten in een zakje bij de vuilnis/gft bak gooit, gebruik dan wel een afbreekbaar zakje, anders heeft dat hele milieubewuste gedoe nog geen zin.

Wat je ook doet….. geen klonten door de toilet spoelen! 


Als het over kleigrit gaat, dat lijkt me dat erg logisch. Maar het geldt ook voor organisch afval. Ook dit kan verstoppingen veroorzaken. Ja, op sommige zakken staat dat het wel mag. Maar daar zijn de gemeenten het in Nederland niet over eens. Ook over die drol lopen de meningen nogal uiteen. Het waterbedrijf vindt het namelijk fijner als de afvalverwerking dat voor zijn rekening neemt…… tsja?! Laten we afspreken dat je die drol alleen door de wc spoelt, als je plantaardig grit gebruikt en er niet zoveel rommel aan de drol geplakt zit.

We zijn inmiddels bij de afvalverwerking aangekomen. 


Gebruik je plantaardige kattenbakvulling en gaat het via een composteerinstallatie weer terug de natuur in….. dan is dat cirkeltje aardig rond. Wordt je plantaardige grit verbrand omdat het bij het gewone vuilnis zit, dan is het weg. Het gaat me even te ver om hier in te gaan op CO2 uitstoot van het verbranden. En eventueel de hitte van de verbrandingsoven die dan weer wel te gebruiken is voor verwarming van…… you name it. Maar geef toe, als ze tegenwoordig electriciteits centrales stoken met houtkorrels, dan kunnen ze maar beter eerst in de kattenbak hebben gelegen toch.

Wat gebeurt er met het kleigrit?


Kleigrit “verbrandt” niet. Dus krijg je een berg restafval en dat is natuurlijk geen goed vooruitzicht! En daarom wordt kleigrit dan ook meestal afgeraden door milieuvoetzoekers. Gelukkig zijn er een aantal bedrijven die dit restafval een k(l)eigoed product vinden om zelf mee aan de slag te gaan. Het kleiafval wordt o.a. gebruikt als stevige ondergrond voor onze snelwegen. Nou kun je betwijfelen of het maken van snelwegen erg milieuvriendelijk is….. maar het restafval wordt in ieder geval weer hergebruikt. En ook hier geldt, dat het handiger is om klei eerst in de kattenbak te gebruiken, dan klei af te graven puur voor snelwegen e.d.

Voila…. dit is zo’n beetje het traject dat de ecologische poezenpootjes in de kattenbakvulling afleggen. Aan jouw de keus welke milieupunten je zwaarder vindt wegen. Welke wensen je hebt op het gebied van kattengrit en natuurlijk heeft je kat het laatste woord. Want het kan zo maar zijn dat die sch….. heeft aan jouw beslissing.

© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss