Schaduwtips voor je buiten kat!

categorie: verzorging, SCHADUW, warmte

Terwijl jij van je zonnebedje afdrijft en niet weet hoe snel je naar binnen moet in de koelte… draait je kat zich nog eens om. Een hittegolf, dat is nog eens zonnebaden voor ‘n echte “pussy”! En als het dan toch te veel wordt, gewoon onder een struikje in de schaduw. Als echte kat neem je het er van. Geen gezeur dat je te lang ligt te slapen, als er een hittegolf is dan hou je gewoon siësta!

geplaatst: 25 juli 2019 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Van oorsprong echte zonaanbidders


Een kat krijg je niet snel oververhit… waarom denk je dat het een ‘cool cat’ is. Toch niet alleen vanwege een failliete kledingmerk toch? Katten zijn van oorsprong savannedieren en vinden warm geweldig! Niet dat ze meteen staan te springen, want dat is met warm weer ook een beetje too much. Maar heerlijk siësta houden overdag en tijdens de schemer pas in actie komen… ja dat is pas het ware kattenleven.

Een echte buitenliefhebber?


Ben je in het bezit van een kat die liever buiten dan binnen is… zelfs met die bloedhitte?! Zorg dan voor voldoende schaduw plekken. Struiken waar je kat heerlijk in kan kruipen. Een verstophol in de schaduw kant van je tuin. En als je een parasol of schaduw doek hebt voor jezelf… dan kan je kat daar ook heerlijk gebruik van maken. En niet onbelangrijk… plaats een waterornament. Al is het maar een kleintje zo’n borrel ding waar je kat van kan drinken en die de omgeving toch wat afkoelt.

Was je ‘buiten’ nog niet helemaal katvriendelijk ingericht?

Dan zijn er een aantal snelle oplossingen.


De beste tijd om je planten water te geven tijdens een warme dag, is vroeg in de ochtend of laat in de avond anders verbrand de boel maar. Sommige katten vinden dat besproeien een leuk spelletje en gaan achter die waterstraal aan. Een leuke manier om de dag te beëindigen en als je het gazon dan ook hebt besproeit dan zorgt dat verdampende water voor nog wat extra koelte. En op zo'n koel gazonnetje kan je poeslief misschien ook nog verleiden voor een hengel spel, zodat hij toch wat beweging krijgt na zo’n hete lome dag.

En is het voor jou te heet om in de zon te liggen. Maak je badlaken dan nat en leg hem over je stoel zodat er een heerlijke koele tent ontstaat voor je kat. Of maak een snelle kattenparasol, je hebt vast wel ergens nog een paraplu liggen. Steek die eens in de aarde of in het gazon, of leg hem op z’n kant dan heeft je kat gewoon zijn eigen parasolletje.

Ehhh een poedelbadje voor je kat neerzetten. Ja ik weet het, er zijn nog genoeg mensen die denken dat katten niets met water te maken willen hebben. Maar er zijn heel veel katten die het echt heerlijk vinden om met water te kliederen. Vooral als er wat in rondzwemt... robot visjes mensen, geen echte?! Had je nog een waterfontein die binnen geen succes was omdat je kat hem iedere keer leeg schepte? Zet hem dan eens buiten met dat warme weer, hou het waterpeil wel in de gaten en voor de rest spetteren maar.

Ga er van uit dat je kat zelf de koelte op zoekt als hij dat nodig vindt. Het enige dat jij hoeft te doen is te zorgen dat die schaduwopties er zijn. En natuurlijk dat je kat naar binnen kan als het zelfs hem te heet onder de pootjes wordt. Dus je kat moet altijd naar binnen kunnen en toegang tot koele ruimtes hebben. En natuurlijk moet er overal de verleiding van het waterdrinken zijn.

Uitzonderingen bevestigen de regel!


Oude (demente) katten zijn de weg nog wel eens kwijt. En zieke katten kunnen tijdens zo’n warmte periode meer moeite dan anders hebben om hun vocht niet goed op peil houden. En ook het jonge spul kan je beter beschermen tegen hun eigen actieve zelf. Desnoods zorg je ervoor dat die katten tussen 10.00 en 16.00 uur niet naar buiten kunnen om daar in de hitte te gaan liggen. Een kattenluik met chipvergrendeling kan daar bij een hele goede verkeersregelaar zijn.

Het zelfde geldt natuurlijk voor blote katten en katten met een hele dunne vacht. Een kat met een gewone vacht heeft een geweldige isolatie tegen de hitte en ook tegen de zon. Maar blote katten (sphinxen, Rexen Bombino's)  hebben die bescherming natuurlijk niet. En ook katten met veel wit, vooral op de oren en rond de neus waar het roze velletje zichtbaar wordt, kunnen gevoelig zijn voor zonneband. Yep gewoon hetzelfde als bij mensen, hele witte mensen met weinig melanine verbranden ook veel sneller. 

Insmeren tegen de zon?!


Ja, eigenlijk zou je die katten die er gevoelig voor zijn moeten insmeren met zonnebrandcrème. Maar dat is best wel een dingetje met die poetsgrage beesten. Er bestaat een dieren zonnebrandmiddel: Dermoscent sunfree. Maar over het algemeen zijn katteneigenaren daar niet helemaal happy mee.

Wil je er toch mee aan de slag, probeer dan eerst een klein plekje zodat je kan testen of er geen overgevoeligheidsreactie optreedt. En om te voorkomen dat je kat meteen aan het poetsen gaat, las je na het smeren even een leuk spelletje in, zodat je kat afgeleid wordt. Er wordt ook wel aangeraden om eten te geven. Maar juist na het eten gaan katten zich meestal uitgebreid toilet maken, dus ik geef de voorkeur aan afleiding door spelen.

Via de Marieke van der Weijer (kattenherplaatsing.nl) ontdekte ik de tip om de suncover van Dr. Jetske Ultee te gebruiken. Het is een mensenzonnebrand, maar hij bevat geen gevaarlijke stoffen voor je kat en je kan hem natuurlijk ook voor jezelf gebruiken. Gewoon samen delen dus!

Misschien is een eigen tentje iets voor je kat? Er is er zelfs een met een roterende hengel... maar met warm weer wuift hij natuurlijk ook koelte toe... toch?!

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss