Waar moet zo’n verstopholletje aan voldoen?

categorie: antistress, VERSTOPPEN, veilig

Zelfs de stoerste kat heeft behoefte aan ’n veilig slaaphol! Je bent het niet met me eens hè? Want jouw kat ligt altijd open en bloot op de vloer te dweilen en dat holletje onder aan de voet van zijn krabpaal daar zie je hem nooit in liggen. Maar ja, de juiste plek voor een krabpaal is ook meestal niet de juiste plek voor een veilig verstopholletje. En geef toe… je zet een doos neer en je kat zit er in! Dus er is wel behoefte aan een verstopholletje

geplaatst: 15 augustus 2019 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Allereerst hij moet veilig en beschermend zijn!


Huh.... jij denkt dat je kat een mini versie van een grote sterke tijger is en natuurlijk is hij dat ook….. voor een muis. Maar de meeste katten zijn eigenlijk niet zo groot en behalve een geweldige jager voor sommige ook een leuke prooi. Zomaar open en bloot liggen in je kamer is dus echt een blijk van vertrouwen. Maar soms willen ze even toegeven aan hun oerinstinct en veilig beschermd in een holletje. Even niets hoeven, geen aai, geen gekletst gewoon even niets…. Rust!

Hij moet natuurlijk wel stevig zijn....


Want hoe leuk verstoppertje spelen ook is en er niets spannender is dan jagen vanuit een hinderlaag. Zelfs al mag het dak eraf tijdens het ravotten of wie weet komt het dak wel naar beneden…… Maar als je even niet dat gedoe wil, dan is een veilig huisje wel fijn. Geen zorgen, geen muren die op je af komen gewoon … chill. Een time-out zone die stevig staat en waar anderen niet aan lopen te rommelen en te morrelen!

Een must have bij het klimmen der leeftijd!


Een verstopplekje is net zo belangrijk als het hebben van een hoog plekje voor de gemoedsrust van je kat. En als hij wat ouder wordt en het klimmen en springen wat minder gaat, dan wordt het zelfs het belangrijkste plekje voor je kat. Vaak zal je zien dat oudere katten wel dat holletje in de krabpaal gaan gebruiken. Maar je maakt je senior blijer als je een holletje op een plekje zet waar het niet tocht en je kat goed uitzicht heeft op het familieleven, zonder dat hij zich er meteen tegen aan hoeft te bemoeien.

Koekeloeren en een uitvalbasis!


Onderzoek in dierenasiels heeft aangetoond dat als een kat zich kan terugtrekken in een verstophol en van daar uit zijn nieuwe wereld kan bekijken en verkennen, dat hij dan veel sneller gewend is en tot rust komt. Het is niet alleen een geweldige uitvalsbasis voor je kat als hij in een nieuwe omgeving komt. Maar ook als vertrouwde veilige plek als er iets nieuws en spannends staat te gebeuren. Een verstopplekje vormt een stabiele basis voor je kat waar hij altijd op terug kan vallen.

Okay en je kan er natuurlijk leuk in spelen…


Want niet alle verstopholletjes zijn vreselijk stevig, soms zit de lol er gewoon in dat je door de wanden van je verstopplek nog schimmen en schaduwen ziet. Dat je het hoort ritselen en dat je voor je het weet in een soort van jachtmodus gaat. Spelen en ravotten met je mens of met de andere katten in huis. Uitdagingen door gebruik maken van je gehoor… Ok dat is een hele andere blog, maar absoluut ook eentje waar je kat heel erg gelukkig van wordt. Speeltunnels en tentjes zijn ook heerlijke verstopplekjes. Ook fijn voor buiten en heb je wel eens gedacht om zo’n ding in de kast te leggen waar je kat toch steeds in kruipt? Scheelt een hoop haar op je kleding.

Verstopplekje in vermomming!


Natuurlijk is een doos ook een verstopplekje en is je kledingkast een geweldige plek. Maar er zijn ook plekjes die je als het een enkele keer nodig is, als extra zitplek kan gebruiken. Of je gebuikt een verstopplek op pootjes, die je bij wijze van uitzondering ook als extra tafeltje kan gebruiken. Er zijn zelfs speciale holletjes die gemaakt zijn voor de populairste Ikea kast. Kortom geweldige oplossingen om in een klein huis toch de benodigde verstopplekjes voor je kat te creëren.

Zelf heb ik natuurlijk ook wat verstopplekjes in huis staan, vermomde tafeltjes, iets in de kast en een echte vintage collectable kattenkop, één van de eerste verstopholletjes voor katten!

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss