Een kattenhuis maken van karton

categorie: verstoppen, DIY, karton

Zelfs dierenasiels maken graag gebruik van dozen om katten zich wat veiliger te laten voelen. Katten zijn dol op dozen. Of je nu een design doos koopt of er zelf één maakt uit verpakkingsmateriaal, het maakt je kat niet uit. Een doos is een ideaal holletje voor je kat, waar hij zich veilig terug kan trekken. En je kan van een doos heel simpel een leuk huisje maken

geplaatst: 11 juli 2018 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Wat heb je nodig?


een doos waar je kat makkelijk in past (bijvoorbeeld een verhuisdoos)
een stift-pen-potlood om de gaten mee af te tekenen
een mesje om de gaten mee te snijden
breed plakband om de doos dicht te maken

Stap voor stap een huisje maken


Stap 1 [tekening links]

Je neemt een doos en maakt hem netjes open. Zet alle flappen om hoog en snij de zijkanten ongeveer 6 cm in. Aan de binnenkant van de lange zijden maak je op 6 cm afstand van de vouwlijn voorzichtig een insnijding met iets scherps. NIET doorsnijden, je hebt de lijn alleen nodig om te vouwen.

Stap 2 [tekening rechts]

Je vouwt dan de lange zijden naar binnen op de lijn die je net gemaakt hebt tot ze elkaar raken. Zo ontstaan er dus een puntdak. Ik heb zelf de bovenkant vastgemaakt met een brede plakband, dat is lekker makkelijk! In eerste instantie lijkt het dak wiebelig maar daar gaan we iets aan doen.

Stap 3 [tekening links]

Je tekent het dak af op de korte zijden door er even een potlood langs te halen en knipt het af langs de lijntjes in een punt. Ook dit plak je weer vast met een brede plakband en je dak staat!

Stap 4 [tekening rechts]

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een aan één kant een mooie gevel te knippen of te snijden. Maar het hoeft niet. En eerlijk is eerlijk als je het niet doet dan kan je de voorgevel veel beter aan het dak bevestigen... en dus is je huis steviger.... en dat heb je natuurlijk nodig met je wildebras. En vergeet niet om er kleine peuter raampjes in te snijden.

Hoe gebruik je het huisje


Is het de bedoeling dat je kat zich ook in het huisje kan verstoppen dan maak je 2 grote openslaande deuren zodat hij er in kan. Maak twee gaatjes in die deuren met een veter er door en de deur is op slot..... ehhh wel eerst je kat eruit hè?! En dan heb je weer een peuter huis!

Dus op deze manier heb je een speelhuis voor je kat waar hij in kan en dan maar lekker meppen naar een teaser of een speeltje. Of je stopt leuke, geurende en lekkere dingen in het huisjes en dan doe je de deuren op slot. Ga je het huisje voor het laatste gebruiken vergeet dan ook niet om wat raampjes laag bij de grond te maken, zodat je kat de spullen er ook uit kan hengelen.

Snel.. snel.. het simpele werk


Als je even snel een verstopdoos nodig hebt omdat je kat zich wat gestresst voelt. Dan kan je de doos, gewoon de doos laten en ter versteviging nog wel even goed dicht tapen. Je maakt dan gewoon alleen maar een opening voor je kat, zodat hij er in kan. En dan zit hij heerlijk beschut in zijn kartonnen hol.

Heb je geen belagers, dan kan je er ook voor kiezen om op ooghoogte van je kat kleine piepgaatjes te maken. Zet de ingang dan een beetje beschut, zodat je kat ongezien met een sluiproute in de doos weg kan kruipen maar door de raampjes toch de omgeving kan begluren.

Leuk versieren?!


Als de doos een succes is, kan je hem ook nog beplakken of versieren zodat hij in je interieur past. Zo'n huisje maken is ook erg leuk om met de kids te doen. Dan kunnen ze hem helemaal naar hun zin maken. Een zomerhuisje, of een mooi herfsthuis... of wat dacht je van een peperkoekhuis voor onder de kerstboom? Ga je aan de slag met het huisje, dan vind ik het natuurlijk wel zo leuk als je mij een foto van het resultaat stuurt.

Geen zin om zelf te fröbelen? Dan zijn er ook nog hele mooie design dozen of verstopplekjes. Kijk ook eens bij de Kattenhuisjes & Verstopplekken als je besluit dat karton toch niet je ding is.​

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss