Een lantaarn maken van je pompoen

categorie: pompoen, DIY, herfst

De typische decoratie voor Halloween is een uitgeholde pompoen met een eng gezicht erin gesneden, verlicht door een waxinelichtje. Officieel heet zo’n Halloween pompoen een Jack-o’-lantern. De traditie van deze lantaarns stamt uit Ierland en oorspronkelijk werden hier voor knollen gebruikt. Maar pompoenen zijn een stuk handiger en je hebt er veel meer keus in. Ga je zelf ook aan de slag met een Halloween pompoen?

geplaatst: 20 oktober 2019 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Wat heb je nodig?


Een pompoen natuurlijk?!
Een aardappelschilmesje of ander handig klein scherp mesje
Grote en kleine lepels
Een stift
Oude kranten/tafelkleed i.v.m. het geklieder
Een schaal of bak om het vruchtvlees en de pitjes in te doen

Stap voor stap een pompoen lantaarn maken


Stap 1. een pompoen kiezen

Als dit je eerste pompoen lantaarn is, kies dan zo’n oranje pompoen uit die niet vreselijk groot is. Je kan natuurlijk eerst even het patroon downloaden en uitprinten. Zodat je die mee kan nemen als je een pompoen gaat uitkiezen. Dan heb je meteen een idee van de grootte en of het oppervlak van de pompoen geschikt is voor jouw ontwerp.

Hou er rekening mee dat hoe groter de pompoen, hoe dikker de schil is. Dus je zal er dan ook iets meer werk aan hebben. Bovendien blijven kleine pompoenen vaak net iets langer goed dan de grote. Kies in ieder geval voor een gave pompoen met een flink stukje steel. Die blijft langer goed.

Stap 2. Voorbereiding pompoen uithollen

Een pompoen uithollen is niet heel moeilijk. Maar het geeft wel ontzettend veel troep. Dus zo’n ouderwets tafelzeil is wel heel erg slim. Of zet de pompoen op een groot dienblad en bekleed de rest van je tafel met oude kranten.

Stap 3. De deksel van de pompoen

Eerst snijd je de ‘deksel’ van de pompoen. De deksel kan wat gaan krimpen door het uitdrogen. Probeer daarom de deksel schuin naar binnen te snijden. Hierdoor voorkom je dat de deksel in de pompoen valt als hij wat gekrompen is.

Houd er rekening mee dat het gat dat je maakt groot genoeg moet zijn om straks een waxinelichtje in de pompoen te kunnen zetten en om fijn je pompoen leeg te kunnen schrapen. Je hand moet dus makkelijk naar binnen kunnen dus snijd de deksel niet te dicht bij de steel af!

Stap 4. De pompoen uithollen

Nadat je de deksel eraf hebt gesneden schraap je met een lepeltje eerst de deksel leeg. Hierna ga je de rest van de pompoen uitlepelen met een grote lepel voor het grove werk en naarmate je dichter bij de schil uitkomt gebruik je een kleinere lepel voor het fijne werk.

Let op dat je niet teveel van de binnenrand van de pompoen afschraapt. Hij moet dun genoeg zijn om straks gemakkelijk het gezicht uit te kunnen snijden, maar niet zo dun dat de wand zwak wordt en je pompoen straks in stort.

Zorg dat je al het vruchtvlees en de pitjes uit de pompoen haalt en dat het waxinelichtje straks makkelijk op de bodem van de pompoen kan staan.

Als je de pompoen uitgehold hebt, spoel je hem af met wat water en azijn. Op deze manier verleng je de houdbaarheid van de pompoen een beetje. Laat de pompoen goed drogen voordat je verder gaat naar de volgende stap.

Ondertussen kan je het vruchtvlees van de pompoen gebruiken voor een pompoensoep of een geweldige pumpkin pie… je begrijpt die laatste heeft natuurlijk mijn voorkeur. En de pitjes kan je ook weer gebruiken, beetje peper en zout en in de oven bakken. Geen zin in gedoe... geef ze dan aan de vogeltjes, die zijn er dol op.

Stap 5. De pompoen snijden

Nu ga je met een stift je tekening op de pompoen overbrengen. Twijfel je heel ernstig aan je tekenskills? Dan kan je het patroon van de tekening ook uitknippen, met spelden op je pompoen vastprikken en dan langs de randen met viltstift overtrekken. Knip dan het patroon kleiner uit en niet netjes op de randen, zodat je stiftlijn precies op de juiste grootte weer geeft.

Als je begint te snijden, steek dan eerst de mes in het midden van het gat dat je gaat maken. Op deze manier kan je langzaam naar de randen van je stifttekening toewerken en heel secuur te werk gaan. Als je iedere keer kleine stukjes uit de pompoen haalt voorkom je dat er stukken afbreken waar je het liever niet had

Stap 6. Klaar voor gebruik

Van oorsprong is het een waxinelichtje erin en klaar! Maar ja, wij hebben katten hè?! Wil je op safe spelen maak dan gebruik van een kaarsje op batterij. Normaal gesproken vind ik ze niet mooi, maar in dit geval staan ze in de pompoen, dus je ziet hem toch niet.

Wist je dat pompoen ook heel erg goed is voor je kat. Vooral voor katten die wel wat vezels kunnen gebruiken om hun haren door hun darmen te vervoeren is het een fijne toevoeging.

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss