Een spookje maken voor je kat

categorie: geurbeleving, DIY, spelen

Hoe leuk is het om af en toe zelf je kattenkruid speeltjes te maken voor je kat. Dit is een heel simpel knutselprojectje dat je zo klaar hebt. En dat je kan maken van een oude (niet meer zo witte) t-shirt. Je kan het spookje natuurlijk ook kleiner maken. Jij kent je kat het beste... dus maak hem op maat voor je kat. Met zijn lievelings geurkruid er in. Of... stop er een belletje in, als jij een kat hebt die van rinkeltjes houdt. Je kan het zo gek maken als je wil!

geplaatst: 21 oktober 2019 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Wat heb je nodig?


vierkant stukje wit fleece of gebruik een oude witte t-shirt 40 x 40 cm
Geurspul voor je kat kattenkruid, valeriaan, munt, matatabischaafsel
wattine of stukje fiberfill van 20 x 20 cm
sterk garen en naald
textielstift of borduurgaren 
eventueel knoopjes voor de ogen

Stap voor stap een spookje maken


Stap 1 knip alles op maat en vul het hoofdje

Voor het spookje zelf heb je een witte lap stof nodig van + 40 x 40 cm. Gebruik het liefst een materiaal waar een beetje rek in zit, zoals t-shirt stof, jogging stof of fleece. Voor het hoofdje maak je gebruik van dik fiberfill (desnoods leg je twee stukken over elkaar) van + 20 x 20 cm. Je kan ook wattine gebruiken. Dan moet je genoeg hebben om het hoofdje van het spook te vullen.

[figuur 1.] Leg de geurvulling die je gaat gebruiken in het midden van de fiberfill. Hou rekening met de geur. Van kattenkruid kan je meer gebruiken dan van valeriaan omdat die laatste wel heel erg sterk van geur is. Maar je kan natuurlijk ook een eigen mengsel maken!

Stap 2 spookhoofd

Rijg het garen door de naald. Neem een ruime hoeveelheid, dat je dubbel gebruikt. [figuur 2.] Vouw de wattine om het geurspul met de punten tegen elkaar. [figuur 3.] Naai ze met een paar steken vast (hoeft niet netjes). Doe het zelfde met de andere punten en zelfs het overgebleven materiaal, zodat er een rondje ontstaat.

[ figuur 4.] Naai met een paar steken het bolletje dicht. Het hoeft niet netjes, het is alleen een hulpmiddel zodat het wattine bolletje niet uit elkaar valt als jij met het fleece in de weer gaat.

Stap 3 het spookje maken

[figuur 5.] Vouw nu ook het witte stof om het wattine bolletje en steek de naald met garen door de stof waar het "nekje" van de spook komt. Als je nog een lekkere lengte van het draad over hebt, dan knip je het draad bij de naald af. Je hebt nu twee draaden uit het nekje steken.

Draai eerst met 1 draad een paar keer om het nekje en doe hetzelfde met de ander draad in tegenover gestelde richting. Knoop het garen stevig vast met een paar knopen. Als je nog veel garen over hebt kan je het nog een keer herhalen. Knoop uiteindelijk het garen goed vast. Zorg echt dat het garen goed strak om het spook hoofdje zit en je alles goed hebt vast gemaakt.

Stap 4 handjes voor het spookje

[figuur 6.] Leg het spookje zo neer, dat zijn lijfje een driehoek vormt. In de twee uiterste punten kan je nu een knoop leggen zodat je spookje handjes krijgt. Bij het gooien en smijten van het spookje door je kat geven deze handjes een wat onvoorspelbaarder gedrag bij het landen.... altijd leuk voor je kat!

Stap 5 het gezichtje

Nu kan je met een stift een gezichtje op je spookje tekenen. Het is aan jou of je een vriendelijk spookje maakt of een griezelige boze spook. Je kan de ogen van het spookje natuurlijk ook tekenen met textiel viltstift of een niet permanent marker tekenen. Maar misschien wil je het gezichtje wel borduren met zwart garen of... maak je net zoals ik de ogen van knoopjes.

[figuur 7.] Ga je voor knoopjes gebruik dan wel heel erg stevig garen en knoopjes met 4 gaatjes. Ik steek de naald van achter in het hoofdje naar het eerste oog. [figuur 8.] Als de eerste steek in het eerste oog zit, dan begin ik aan de andere oog. En zo maak ik beide knopen om en om vast. Op deze manier is er een stevige verbinding tussen beide oogjes. Als ze vast zitten dan draai ik het draad om het knoopje en hecht het af. En dat zelfde doe ik dan ook met het andere knoopje, waarna je het draad kan afknippen.

Stap 6 Vertel het spookje dat hij mag spelen met je kat?!

Anyway… je spook is klaar voor het gebruik. Ik denk niet dat je kat er erg van schrikt maar dat hij eerder het spook nachtmerries bezorgt tijdens het spelen. Mocht je aan de slag zijn gegaan met het spook en foto's hebben... stuur je ze naar info @ catsandthings.nl? Ik ben natuurlijk razend nieuwsgierig.

Geen zin om zelf te fröbelen? Dan zijn er natuurlijk genoeg geursspeeltjes kant en klaar te koop. Kijk ook eens bij de Valeriaan & Kattenkruidspeeltjes als ze hier staan dan geurt het ook echt!

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss