Je kat en het COVID-19 virus, deel 2

categorie: informatie, CORONAVIRUS, COVID-19

Op 27 maart kwam het bericht naar buiten dat in België een kat besmet zou zijn met het COVID-19 virus. En voor dat je nu denkt... Dussss toch?! Neem ik je in dit blog mee wat er in de berichtgeving naar buiten is gebracht en de achtergrond informatie zoals die gegeven is door Diergeneeskundig Prof. Virologie Hans Nauwynck. 
Deze blog is een deel uit een serie hoe je samen deze nieuwe situatie kan doorstaan, waarbij ik er voor een groot deel van uitga dat je geconfronteerd wordt met het feit dat je (meer) thuis moet werken. 

geplaatst: 27 maart 2020 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Voor het eerst is het coronavirus vastgesteld bij een kat.


Dat melde de faculteit dierengeneeskunde van de universiteit van Luik op 27 maart. Dusss toch… ?! Nadat het katje symptomen vertoonde zoals diarree, braken en ademhalingsmoeilijkheden is ze getest. Net zoals de hond uit HongKong (die geen symptomen vertoonde) heeft deze kat het virus gekregen van haar met het Corona besmette baasje (dit geval speelt in België – Wallonië)

De onderzoekers vonden het virus terug in de uitwerpselen van het dier. De kat zou een week na haar baasje besmet zijn geraakt. Gelukkig is ze nu wel aan de beterende hand.

Alleenstaand geval 


Viroloog Steven van Gucht benadrukt dat dit een alleenstaand geval is en stelt heel duidelijk dat de man zijn kat heeft besmet en absoluut niet omgekeerd. “Dit is een alleenstaand geval, er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt. Het virus gaat niet over van dier op mens.”

Het RIVM raadde al aan dat mensen die besmet zijn de zorgen van hun huisdieren aan de gezonde huisgenoten overlaten. Zie de Blog van 18 maart en ook de Belgische Federaal Voedselagentschap heeft nu de aanbeveling dat besmette mensen het contact met hun kat tot een minimum beperken én hun kat binnen houden, om verdere verspreiding tegen te gaan.

Geen paniek, wel voorzichtig zijn...


Alles lijkt er tot nu toe op te wijzen dat dieren meestal een besmetting zonder symptomen ontwikkelen of dat ze een niet-dodelijke variant van het virus ontwikkelen. Voorlopig wordt aangeraden om dieren niet te testen bij vermoeden van besmetting en mensen…… euthanasie is absoluut niet aan de orde!

Tot zover dus het bericht dat naar buiten was gebracht…..
maar nu de nuance!!

Volgens Diergeneeskundig Prof. Virologie Hans Nauwynck is er getest op braaksel en uitwerpselen verzameld uit de woning van die besmette kat en haar baasje. Omdat niemand in de woning mag, is het door haar baasje zelf verzameld…. voel je de bui al hangen?  Het kan dus zo maar zijn dat de virus uit de omgeving afkomstig waren en de kat dus geen echte Corona infectie doormaakt. Om dat vast te stellen moet er eerst bloedonderzoek gebeuren.

Omdat het bloed van de kat niet getest wordt en de manier waarop het geteste materiaal verzameld is…… is er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat de kat echt een COVID-19 infectie doormaakte! Inderdaad doormaakte…. ze is al weer aan de beterende hand.

Conclusie geen paniek, het COVID-19 virus gaat over van mens tot mens.

Dus ben je gezond, haal je kat dan gewoon aan. Maar zoals ik in de eerste BLOG als zei het is absoluut NIET verstandig om je kat los te laten lopen als jijzelf of een van je medebewoners het Coronavirus heeft. En ook NIET verstandig om je kat los te laten lopen, als de lievelingsburen van je kat tot de doelgroep behoort.

Wil je zelf horen wat Hans Nauwynck over de berichtgeving te zeggen heeft klik hier: "de dieren moeten meer schrik hebben van ons dan wij van hen"
Bron: interview met Diergeneeskundig Prof. Virologie Hans Nauwynck

Ik wil je helpen om de hopelijk tijdelijke veranderingen in levensstijl (en geloof me, de meeste katten houden niet van veranderingen) zo fijn mogelijk te maken voor jou en je kat. In de MIEUWSmail praat ik de BLOGS aan elkaar en geef ik extra tips.

© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss