Pauze: even samen spelen

categorie: activiteit, CORONAVIRUS, samen spelen

Begint de verveling al toe te slaan? Wat dacht je van een beweeg momentje met je kat. Neem gewoon eens de tijd (een kwartiertje per dag moet wel lukken toch?!) om te ontdekken hoe je kat wil jagen. Of je een jachtluipaard in huis hebt die wil rennen en vliegen. Of dat je een stalker hebt die uit het niets in actie komt. Of misschien heb je wel een kat die met z’n oren jaagt?! Probeer het eens een weekje uit, wedden dat je steeds meer (re)actie te zien krijgt. Deze blog is een deel uit een serie hoe je samen deze nieuwe situatie kan doorstaan, waarbij ik er voor een groot deel van uitga dat je geconfronteerd wordt met het feit dat je (meer) thuis moet werken.

geplaatst: 8 april 2020 © Ina van Berkum
reageren? even via 
het contactformulier

Hoe motiveer je 'n kat (en jezelf) tot bewegen?


In ieder geval niet door als een malle heen en weer te zwiepen met een hengel. In het wild komt je kat toch ook geen crazy bird tegen?! Ok… tenzij ze zo stom zijn om bij mij door het gaas van het balkon te vliegen en dan in paniek niet meer weten hoe ze er uit moeten komen, dan wordt er wel heeeeel druk gefladderd. Maar dat wil niet zeggen dat mijn katten er dan ook achter aan gaan rennen. Ze zitten stil, volgen de vogel en op het juiste moment nemen ze een sprong en plukken hem uit de lucht. Je kat is een meester in het energiezuinig jagen! Dat als een gek heen en weer rennen is voor kittens (en honden) daar begin je als kat op leeftijd niet meer aan en zeker niet op een laminaat of een andere gladde vloer.

Dus heen en weer zwiepen heeft eigenlijk geen zin…..
behalve om de aandacht van je kat te trekken!

 

En dan heb je de aandacht van je kat... wat dan?


Dan laat je die prooi ook af en toe landen…. Want heel veel katten zijn helemaal niet zo succesvol bij het uit de lucht plukken van vogels. Ze weten gewoon dat zo’n vogel als hij eenmaal vliegt veel sneller is. Dus is het beter om de vogel af en toe te laten landen. Een heel klein beetje te laten hupsen …… En als je kat dan toehapt, gaat hij in de sluiphouding klaar voor de sprong! En dan wordt het een kat en vogel spel. Springt je kat, probeer dan je de vogel snel op te laten vliegen, doe een paar rondjes in de lucht en dan weer laten landen.

Hoe vaak je dit doet ligt aan je kat!


Heb je een actieve kat dan kan je dit gerust een paar keer doen. Heb je een kat die wat ouder is of die net weer leert spelen dan doe je het minder vaak. En maak je het spelletje op de grond langer. Je eindigt er in ieder geval altijd mee dat je kat de prooi vangt! Hij moet wel kunnen winnen, zodat hij ook de volgende keer weer met je wil spelen.

Je kat wil niet spelen?!


Probeer eens een andere tactiek als je een kat hebt die nog niet zo snel wil toespringen. Hou dan alleen de aandacht vast door het vliegen af te wisselen met het landen en langzaam over de grond te kruipen. Voor sommige katten is alleen het focussen en aandacht vasthouden, het eerste begin om weer te leren spelen. En misschien kan je kat helemaal niet meer zo goed springen of is het gewoon niet zo’n vliegerig tiepje?

Ga over tot een echt kat en muis spel!


Heb je niet meer zo’n spring in het veld dan gebruik je ook een andere prooi, dus geen veren maar iets wat op een muis lijkt. In dat geval is een “bont”prooi beter geschikt dan een verenprooi.

Ga je over tot kat en muis spel dan gebruikt je ook een andere speeltechniek!

Wat je dan met de hengel doet, is de prooi steeds achter dingen weg te laten kruipen. Laat hem onder de bank door gaan. Achter een kastje langs. Om een hoekje …… net uit het gezichtsveld van je kat, waardoor hij op zijn oren moet vertrouwen... waar is die prooi? Desnoods kan je ook even zachtjes met de hengel op de grond tikken, zodat je kat wat geluid tot zich krijgt. Niet ongeduldig worden, zolang je kat gefocust is en zijn oren bewegen is hij aan het jagen.

Heb je een kat die getriggert wordt door draadjes en sliertjes?


Dan zijn hengels met lintjes, leertjes en sliertjes het summum voor je kat. Ook met deze hengels speel je een kat en muis spel. Misschien even door de lucht zwiepen, maar wat je ook doet je beweegt ALTIJD van je kat af! Een muis loopt ook niet naar je kat toe…. En bovendien kan je kat dichtbij helemaal niet zo goed zien, dus prooien die naar je kat toelopen zijn eng en niet natuurlijk.

Welke hengels raad ik aan....


Voordeel van de meeste USA hengels is dat ze ook een rainstick effect hebben. Ideaal om rustig op de bank te spelen (omdat je kat nog een beetje bang is…..) De meeste katten zijn gefascineerd door de rollende balletjes die een subtiel geluid afgeven en door de beweging….. zagen ze het nou wel of niet? Dus ook hier kan je heel goed de aandacht mee trekken.

Voordeel van de navulhengels is dat je de prooien kan wisselen en dat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen; o.a. restbont van wilde dieren die in hun geheel geconsumeerd worden en dus geen gefokt en martel bont. 

Ga jij aan de slag met een hengel en bestel je voor 35,- aan deze hengels en/of navul prooien dan krijg je er tot 14 april een losse prooi bij. Wat je daar mee doet vertel ik je in een volgende blog.

Sorteer op
© 2016 - 2020 Cats and Things | sitemap | rss